De magie van chocola

‘De koffiebonbon.
Koffie en cacao, die combi is altijd goed.
Het is mijn favoriet.
En puur natuurlijk. Altijd puur. ‘

Eerlijk is eerlijk wanneer Huub mij een stukje pure chocola serveert bij de koffie komt er niet veel meer uit mij mond dan “mmmm”. De smaak is vol, licht romig en  met een fijne bitter. Absoluut niet zoet-zoet. Zo smaakt chocola dus.

We zitten in het bonbonatelier van Huub Janson, chocolatier in Zutphen en initiatiefnemer van het Chocolade Festival.
Om mij heen stapels fijnzinnige bonbons, de filmposter Chocolat (u weet wel met Johhny Depp en Juliette Binoche en heel veel chocola) prominent aan de muur en schilderijen gemaakt van chocola. ‘Chocola is creatief en verbind’, stelt Huub.
Willen verbinden door creativiteit is dat wat The Big Draw en het Chocolade Festival gemeen hebben. Dit jaar werken ze samen en kunnen bezoekers in Zutphen zich onderdompelen in een creatief programma vol tekenenen en chocolade. The best of both!

Het Chocolade Festival is inmiddels een begrip in Zutphen en ver daarbuiten en vindt dit jaar voor de 18e keer plaats. ’20 jaar geleden liepen de zaken niet zo goed en daar moest ik iets op verzinnen, een festival waarin bezoekers van alles konden proeven en beleven rondom chocola leek me mooi’, memoreert Huub. Leuk was het zeker, maar niet kosten dekkend. ‘Huub, ga je volgend jaar weer het Chocolade Festival doen?, werd gevraagd door de straat. ‘Nee, denk het niet’, was Huub’s antwoord. ‘Het bleek een hele kluif aan organisatie en leverde te weinig op. Maar de straat reageerde zo enthousiast en wilde bijdragen.’ Door samen te werken is het Chocolade Festival inmiddels uitgegroeid tot een begrip waar jaarlijks minstens 40:000 bezoekers op af komen.

‘Ik heb wel heel streng de kwaliteit bewaakt. Sommige winkeliers die zagen hun kans schoon om ook hun waar voor de deur te stallen, maar dan wordt het al snel een soort braderie. En dat is het niet. Het draait om de chocolade. Om de creativiteit van dit mooie product. ‘ Die chocolade moet van goede kwaliteit zijn. Huub vertelt dat hij werkt met chocolade die afkomstig van cacaoboeren die meewerken aan het Quality Partner Program van Callebaut. ‘Dit zorgt ervoor dat de cacaoboeren een eerlijke inkomen krijgen en dat de cacaoboon zelf van betere kwaliteit is.’

Huub Janson is de oudste zoon van een banketbakker. In die tijd was het nog geheel logisch dat je in de voetsporen zou treden van je vader. Een probleem, Huub had er maar weinig plezier in, dat banketbakken. Na een periode van militaire dienst, een verhuizing,  kwam de chocolade op zijn pad. ‘Ja, dit was echt een ontdekking voor mezelf. Wat je allemaal kan creëren. ‘Het vergt technische kennis, creativiteit en smaakkennis. En misschien het allermooiste; het is iets bijzonders. Iets waar mensen blij van worden. De meeste mensen vinden chocolade lekker.’

Tijdens het Chocolade Festival gebeurt dat in het groot. ‘Ik nodig de beste chocolatiers uit, er zijn workshops, proeverijen, het chocolademuseum geeft uitleg. Je kunt schilderen met chocola, beeldhouwen met chocola. Je kunt het zo gek niet bedenken en het gebeurt. Een eis; het moet met chocola te maken hebben.’

We ronden het gesprek af. Ik kan de verleiding toch niet weerstaan. Het is de geur, de aanblik en het verhaal. Chocola verbind niet alleen, ze verleidt. Ik neem een doosje mee. Van zijn lievelings.

Het Chocoladefestival is op zondag 25 september in de binnenstad van Zutphen. Bekijk het programma: https://www.chocoladefestival-zutphen.nl/programma/

Tekst: Elky Rosa Gerritsen
Geplaatst: The Big Draw Festival 2022 Magazine

Stichting Chocolade Festival

Pollaan 60 A
7202 BX Zutphen
0575-218110
info@chocoladefestivalzutphen.nl
KvK 58486437

Informatie

Bestuur

Huub Janson
Patrick van den Brink
Maarten van Kranenburg

Social media

Blijf op de hoogte en volg onze kanalen: